Verjaring: de verjaringstermijn gestuit

Kan een verjaringstermijn worden gestuit door erkenning door de verzekeraar?

Uw werknemer glijdt uit en raakt arbeidsongeschikt. Vervolgens erkent uw verzekeraar - namens u als verzekerde - aansprakelijkheid en schakelt voor het afwikkelen van de schade een schadebureau in. Het afwikkelen van de schade raakt in een impasse en uw (voormalig) werknemer start tegen u - pas enkele jaren later - een procedure. Daarin vordert de werknemer van u een schadevergoeding, geleden door het arbeidsongeval. 

Is het mogelijk om een vordering tot schadevergoeding af te weren met een beroep op verjaring? 

Ja, zo blijkt uit de wet. 

Als een verjaringstermijn verstreken is betekent dit dat een vordering (bijvoorbeeld tot schadevergoeding) niet (meer) afdwingbaar is. Dreigt een vordering te verjaren, dan kan de verjaringstermijn worden gestuit, waardoor de verjaringstermijn opnieuw begint te lopen. Het stuiten van de verjaringstermijn kan op verschillende manieren plaatsvinden, bijvoorbeeld door een schriftelijke aanmaning.

De relevante (vervolg)vraag in de hiervoor geschetste situatie is of de verjaring van de vordering tot schadevergoeding is gestuit door het erkennen van aansprakelijkheid door de verzekaar. 

Ja, zo blijkt (opnieuw) uit de wet.

Het stuiten van de verjaringstermijn kan plaatsvinden doordat de schuldenaar aansprakelijkheid erkent. Ook een vertegenwoordiger van de schuldenaar, zoals de verzekeraar, kan deze termijn stuiten door aansprakelijkheid te erkennen, zo volgt uit de rechtspraak.

Mocht u vragen hebben over verjaring, verjaringstermijnen en/of de verschillende manieren waarop het stuiten van deze termijnen kan plaatsvinden? Wij voorzien u graag van advies.