Eenzijdige wijzing van de arbeidsvoorwaarden

In bepaalde gevallen kan de werkgever de arbeidsvoorwaarden van de werknemers eenzijdig (dat wil zeggen zonder de toestemming van de werknemers) wijzigen. Deze wijziging kan plaatsvinden op basis van een in de arbeidsovereenkomst opgenomen wijzigingsbeding of (als er geen sprake is van een wijzigingsbeding) op basis van goed werkgeverschap en goed werknemerschap.

Wat nu als het bijvoorbeeld financieel erg slecht gaat met uw onderneming en er geen wijzigingsbeding is opgenomen in de arbeidsoverkomsten van uw werknemers? Om loonkosten te besparen wilt u echter wel het loon van uw werknemers verlagen. Wat kunt u als werkgever doen?

Als er geen eenzijdig wijzigingsbeding in de arbeidsovereenkomst is opgenomen, zijn uw werknemers in beginsel niet verplicht de wijzigingen van hun arbeidsvoorwaarden te aanvaarden. Dit is anders als er is voldaan aan de volgende voorwaarden:

  • er bestaat een redelijke aanleiding voor het doen van een wijzigingsvoorstel;
  • uw wijzigingsvoorstel (het verlagen van het loon) is redelijk; en
  • de aanvaarding van het voorstel kan in redelijkheid van uw werknemers worden gevergd.

Het hierboven genoemde voorbeeld, dat het financieel erg slecht gaat met de onderneming, kan een redelijke aanleiding zijn tot het doen van een wijzigingsvoorstel. De loonsverlaging dient wel redelijk te zijn voor uw werknemers. De achteruitgang van het loon moet daarom wel in redelijkheid kunnen worden gevergd van uw werknemers en de loonsverlaging moet geen zwaarwegende gevolgen voor bijvoorbeeld hun vaste lasten of de pensioensopbouw. Een redelijk voorstel zou bijvoorbeeld kunnen bestaan uit een goede afbouwregeling voor uw werknemers.

Wilt u als werkgever eenzijdig wijzigingen doorvoeren dan dient er dus voldaan te worden aan bovengenoemde voorwaarden.